Friday, 8 June 2012

Dianiaya?? Mesti bace!!

Assalaamualaikum....harap sume yg sedang membaca blog ni dalam keadaan yg sihat n sejahtera. Kalau badan dah sihat,hati pun harap2 nye sihat la jugak...ye? Duduknye ana menghadap komputer ni bukanlah untuk menaip artikel ni panjang2 sampai antum x larat nak bace ,tetapi sekadar untuk berkongsi ilmu yg ana tau sket2..

        Kita sebagai makhluk yg begelar manusia, sudah confirm kita akan diuji dengan berbagai-bagai dugaan. Semakin besar ujian yg kita hadapi,semakin besarlah kemampuan kita untuk menghadapinya. Kalau x percaya,cuba check awal ayat 286 ,Surah Al-Baqarah. So,kita kena yakin bahawa kita sume mampu untuk menghadapi ujian di dunia ni walau sebesar mana pun yg kita lalui.

        Salah satu ujian yg selalu kita hadapi ialah dianiaya oleh manusia lain. Mungkin ada yg dianiaya dengan sesuatu perkara yg besar,mungkin juga ada yg dianiaya dengan perkara yg x brape nak besar(contohnye macam slipper kena curik!). Ramai di antara kita yg mudah mengeluh apabila ditimpa musibah. Tidak kurang juga yg mengeluarkan berdozen-dozen carutan ketika menghadapi situasi sedemikian rupa. Namun begitu,golongan yang dinyatakan tadi bukanlah dikategorikan sebagai orang yg dianiaya!

        Hakikat orang yang dianiaya adalah mereka yg sabar dan taqwa ketika dianiaya. Orang yang sabar tetapi tidak disertai dengan taqwa juga  bukanlah orang yg dianiaya.Perkara ini telah dinyatakan di dalam sebuah bayan yang disampaikan oleh Maulana....(sorry,ana x ingat nama beliau).So,keSABARan kita ketika menghadapi ujian hendaklah disertai dengan TAQWA. Shaikh Muhyiddin Abdul Qadir Jailani menyimpulkan bahawa TAQWA yang benar adalah mempertahankan diri untuk mentaati Allah.

       Kita selalu dengar ayat ni"...doa orang yang dianiaya akan makbul...". Kesimpulannya,kita hendaklah berdoa supaya 'si penganiaya' akan mendapat hidayah serta tidak mengulangi kesilapan yg sama. Jangan sesekali mendoakan keburukan orang yang menganiaya! Bayangkan kalau kita amalkan apa yg kita baru bace ni,sudah pasti akan lahir satu komuniti yg bertaqwa terutamanya di bumi SAMBESTARI ini.InsyaAllah!!!


P/S:Kalau ada salah dan silap harap ditegur....                                                       -analogizer -

No comments:

Post a Comment